Acne

Indicatie Acne
Acne is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode bultjes, ontstekinkjes, puistjes en mee-eters. Acne komt vaak voor bij jongeren tussen de 12 en 20 jaar, maar ook volwassenen kunnen last hebben van acne. Acne kan in veel verschillende vormen en gradaties voorkomen. Bij acne denken veel mensen aan een gezicht wat onder de puistjes zit. Echter kan een ‘onzuivere’ huid ook als acne huid worden gekenmerkt.

Er zijn verschillende vormen van acne die wij hieronder uitleggen.

– Acne vulgaris
Met acne vulgaris worden de ‘gewone’ jeugdpuistjes bedoeld. Acne vulgaris kan op verschillende leeftijden ontstaan. Hoe gek het ook klinkt, maar volwassenen kunnen ook acne vulgaris ontwikkelen. In de meeste gevallen ontstaat acne vulgaris door schommelingen in de hormoonhuishouding. Wanneer men in de pubertijd komt, zijn er veel veranderingen in de hormoonhuishouding. Hier kan onder andere de talgproductie in de huid worden verhoogd en kunnen de poriën verstoppen en ontsteken waardoor puistjes ontstaan. Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne.

– Acne conglobata
Bij acne conglobata zijn de talgklieren in het lichaam zeer heftig ontstoken. Acne conglobata komt voornamelijk voor op de rug, schouders en borst. Dit leidt tot pijnlijke rode bulten (infiltraten) en holtes die zich vullen met pus (abcessen). Met name jonge mannen kunnen deze vorm van acne ontwikkelen; dit kan zelfs na het 20e levensjaar nog doorgaan. Vaak blijven bij deze vorm acnelittekens achter. Aan deze littekens is iets aan te doen klik hier.

– Acne fulminans
Deze heftige vorm van acne komt slechts zelden voor. Acne fulminans begint met symptomen die lijken op acne conglobata en begint zeer plotseling. De patiënt kan erg ziek worden van deze vorm van acne en dit kan gewichtsverlies en spier- en gewrichtspijn tot gevolg hebben.

– Acne ectopica (Hydradenitis Suppurativa)
Bij deze vorm van acne zijn de haarzakjes chronisch ontstoken. Deze vorm van acne komt vaak voor in de liezen en de oksels. Meestal ontstaat deze vorm van acne pas na de pubertijd. Deze vorm van acne komt vaker voor bij mensen die roken en mensen met overgewicht. Vaak kenmerkt dit zich ook nog door grote diepe mee-eters en snelle littekenvorming.

– Acne infantum
Deze vorm van acne wordt ook wel baby-acne genoemd. Deze vorm van acne valt eigenlijk een beetje buiten de acne groep. Het komt vrij vaak voor bij pasgeboren baby’s die onder invloed van hormonen kleine puistjes op het gezicht krijgen. In de meeste gevallen is dit heel mild en verdwijnen de puistjes vanzelf.

Experts in huidverbetering

Gecertificeerde huidtherapeuten
Pigment specialist van Hoorn
Gespecialiseerd in cellulite behandelingen
24 jaar ervaring
Contact opnemen

Wat kan er aan acne worden gedaan?
Belangrijk bij acne is om de huid weer in balans te krijgen. Mensen met acne hebben meestal last van een verhoogde talgproductie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de talgproductie weer in balans raakt. Dit betekent dat de huid goed gereinigd moet worden, maar dat deze niet mag uitdrogen. Wanneer de huid uitdroogt, zal het lichaam de talgproductie verhogen en niet verlagen. Hydratatie van de huid is om deze reden dan ook erg belangrijk. Daarnaast hebben veel mensen met acne een verdikte dode huidcellen laag. Dit komt omdat de huidcellen langer worden vastgehouden. Dit kan wel 5 tot 10 keer zoveel zijn dan bij mensen zonder acne. Hierdoor kan er veel talg ophopen onder de huid, wat talgbultjes veroorzaakt. Hierdoor is het dus ook belangrijk om de dode huidcellen laag te verminderen. Het laatste kenmerk bij acne is de zogeheten cutibacterium acnes. Deze bacterie kan ontstekingen in de talgklier veroorzaken. Het kan helpen om producten te gebruiken om deze bacterie te doden, maar we hebben hem ook nodig in onze bacteriehuishouding. We moeten er vooral voor zorgen dat deze bacterie op onze huid blijft en niet naar binnen dringt.

Wat doen we bij SanaDerm tegen acne en acne littekens?

Resurfacing
Bij Sanaderm werken wij met de producten van onder andere pHformula. Deze producten bevatten een hoge dosis aan werkstoffen die onder andere kunnen helpen tegen acne. Voor de behandeling van acne gebruiken wij resurfacings. Deze resurfacings verdunnen de huid en brengen werkstoffen diep in de huid. Deze werkstoffen zorgen ervoor dat de talgproductie wordt geremd en de ontstekingen worden verminderd. Samen met producten die u thuis gebruikt, wordt op deze manier de acne verminderd en de huid weer gezonder gemaakt. Ook verbeteren resurfacings de structuur van de huid.

Laserbehandeling
Voor het verminderen van de ontstekingen in de huid kunnen ook laser behandelingen worden toegepast. Deze behandelingen zorgen ervoor dat onder andere er O3 in de huid ontstaat. De bacterie die acne veroorzaakt houdt namelijk niet van zuurstof. De warmte van de laser kan ook het talg in de huid verzachten waardoor deze makkelijker te verwijderen is.

Microneedling
Voor acne littekens gebruiken wij onder andere microneedling om de structuur van de huid te verbeteren. Microneedling zorgt ervoor dat er microscopisch kleine gaatjes in de huid worden gebracht. Dit zorgt ervoor dat enerzijds littekenweefsel wordt afgebroken en anderzijds er nieuw huidcollageen wordt aangemaakt. Ook verbeterd het de opname van werkstoffen, waardoor er eventueel werkstoffen tegen acne kunnen worden ingebracht.

Kosteloos en vrijblijvend intakegesprek
Om een goed resultaat te krijgen en te behouden, is het belangrijk dat behandelingen worden ondersteund met thuisgebruik van producten. Wilt u weten welke behandeling voor u het meest geschikt is? Plan dan een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek in bij één van onze huidtherapeuten.

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op voor al uw vragen of vul het onderstaande contact formulier in.