Littekens

Wat zijn littekens?
Littekens ontstaan door beschadiging van de huid. Deze beschadigingen kunnen door veel verschillende oorzaken ontstaan. Niet alleen door ‘ongelukjes’ (trauma), maar ook door behandelingen en chirurgische ingrepen. Littekens komen voor in de verschillende lagen van de huid. Van oppervlakkige littekens tot littekens de door alle huidlagen heen gaan. Bij littekens is de structuur van het weefsel anders van structuur dan die van de rest van de huid. Dit zorgt ervoor dat littekens een ander uiterlijk hebben dan de ‘normale’ huid. De meeste mensen hebben ergens op hun lichaam of gezicht wel littekens. Littekens kunnen naast dat ze cosmetisch storend kunnen zijn ook zorgen voor fysieke beperkingen. Dit kan het geval zijn wanneer een litteken gaat verkleven aan bijvoorbeeld onderliggend weefsel.

Behandelingen
Hoewel littekens helaas vaak niet helemaal verdwijnen, kan er vaak nog veel verbetering worden gecreëerd.  In principe is het het beste als een litteken zo snel mogelijk na ontstaan van de beschadiging wordt behandeld. Dit voorkomt namelijk littekenvorming. Ook bij chirurgische littekens, dus na een operatie is het advies om niet te wachten tot een litteken helemaal uitgewerkt is.

Ten eerste is het stimuleren van de afvoer rondom een litteken goed, omdat er wordt voorkomen dat er ontstekingsreactie plaatsvind. Daarnaast is het voorkomen van verkleving belangrijk. Dit komt vaak voor bij operaties van de buikregio en operatie aan gewrichten, omdat er vaak veel spanning op deze weefsels zit.

Microneedling
Bij microneedling worden er door middel van een speciale pen gaatjes geprikt in de huid. Dit zorgt enerzijds voor de afbraak van littekencollageen en anderzijds voor de aanmaak van nieuw collageen. Bij microneedling wordt de zogeheten embryonale wondgenezing gestimuleerd en niet de klassieke wondgenezing waarbij dus littekenvorming kan ontstaan.

Microneedling kan bij veel verschillende soorten littekens worden ingezet. Zowel bij atrofische (verdiepte littekens) als hypertrofische (verdikte littekens) littekens. Microneedling kan naast structuurverbetering ook zorgen voor verbetering van kleur in de littekens. Wel is het zo dat verbetering van littekens samengaat met de juiste ondersteuning van de behandeling. Producten met vitamine A en C kunnen zorgen voor een significant groter resultaat. Bij het opstellen van een behandelplan zullen wij hier ook advies over geven.

Experts in huidverbetering

Gecertificeerde huidtherapeuten
Pigment specialist van Hoorn
Gespecialiseerd in lipomassage
24 jaar ervaring
Contact opnemen

LPG Endermologie
Endermologie is een mechanische bindweefselmassage. De massage stimuleert de doorbloeding van de huid waardoor er meer uitwisseling is van voedingsstoffen naar de cellen. Ook worden de afvalstoffen hierdoor beter afgevoerd. Doordat de doorbloeding van het weefsel wordt gestimuleerd kan er ook weer herstructurering van het weefsel ontstaan. Ook wordt door middel van LPG endermologie elastine in het weefsel gestimuleerd, dit zorgt voor meer elasticiteit in het weefsel. Bij littekens is vaak te zien dat de huid minder elastisch is. Veel mensen ervaren bij pijnlijke littekens ook door de LPG endermologie behandeling een pijnstillend effect. De zenuwen in het littekengebied zijn vaak beschadigd, hierdoor kan het weefsel heel gevoelig of juist ‘doods’ aanvoelen. Door middel van LPG endermologie worden ook de zenuwen in het weefsel weer gestimuleerd. Er kan snel na het trauma worden behandeld met LPG endermologie. In het begin is het verstandig om eventueel oedeemvorming rondom het lichaam snel af te voeren. Daarnaast om te voorkomen dat het littekenweefsel gaat groeien en om de het weefsel te versterken. LPG endermologie is ook zeer geschikt voor kleinere of gevoelige gebieden.

Picoplus Laser
Naast het verwijderen van tatoeages en pigmentvlekken kan de picoplus laser ook worden ingezet bij huidverbetering en de verbetering van littekens. De picoplus laser geeft in picosecondes hoge energie af aan de huid. Hierdoor ontstaan er kleine “kanaaltjes” in de diepe huidlaag, zonder veel schade te creëren aan de bovenste huidlaag. Hierdoor wordt het wondgenezingsproces van de huid aangezet. Dit leidt tot de aanmaak van nieuw collageen en hert herstructureren hiervan. De hersteltijd van deze behandeling is ten opzichte van andere laserbehandelingen vrij kort. Deze behandeling kan worden ingezet op (grove) littekens op het lichaam, maar ook bij (ernstige) acnelittekens.

Intake
Welke behandeling het meest voor u geschikt is, is afhankelijk van uw wensen en de mogelijkheden op een bepaald gebied of type litteken. Tijdens een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek zal de huidtherapeut met u bespreken wat het beste behandelplan voor u is.

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op voor al jouw vragen of vul het onderstaande contact formulier in.