Lipoedeem Behandeling

Wat is lipoedeem?

Een andere vorm van oedeem is lipoedeem. Lipoedeem betekent letterlijk een toename van onderhuids vetweefsel. Over het algemeen kunnen mensen met lipoedeem zelf vrij weinig aan doen aan deze vet en vochtophoping. Lipoedeem ontstaat meestal tijdens of na de pubertijd, maar na zwangerschappen wordt de aandoening vaak duidelijker of meer zichtbaar. De zwelling is altijd symmetrisch en dubbelzijdig. De zwelling wordt gezien aan de onderbenen, bovenbenen, heupen, dijen, binnenkant van de knieën en soms de onderarmen. De hand- en voetruggen blijven altijd slank.

Fases bij Lipoedeem:

  • Fase 1: de huid is nog vlak, maar onderhuids zijn verklevingen te voelen ter grootte van piepschuim balletjes.
  • Fase 2: De verklevingen variëren nu van walnoot tot appelgrootte. De huid wordt vaak zichtbaar hobbelig.
  • Fase 3: Vanaf deze fase zijn er grotere en meerdere afwijkingen te zien.

Naast de afwijkingen wordt er ook vaak ingedeeld op locatie. Billen (fase 1), billen en bovenbenen (fase 2), billen en benen tot aan de enkels en voeten(fase 3), komen de armen daarbij zitten we in fase 4 en als vooral ook de onderbenen zijn aangedaan in fase 5.

Patiënten ervaren vaak zware en oncomfortabele benen, pijnklachten, pijn bij druk, koud gevoel in de benen en krijgen snel blauwe plekken. Zwelling en pijn wordt vaak erger als het warm weer wordt. Veel patiënten hebben in het beginstadium geen last van een overmatige hoeveelheid vocht, behalve dan bijvoorbeeld aan het eind van de dag bij warm weer. Echter kan in latere stadia het lymfestelsel worden aangedaan waardoor er naast de vetzwelling ook lymfoedeem ontstaat.

De oorzaak van lipoedeem is onbekend. Vaak is er een familiaire aanleg, dus waarschijnlijk is de chronische aandoening genetisch bepaald. De aandoening komt in principe alleen bij vrouwen voor. Behandeling van lipoedeem is moeizaam. Zoveel mogelijk bewegen en gewichtstoename moet worden voorkomen. Echter heeft 50% van de patiënten met lipoedeem ook obesitas. Hierdoor wordt het stellen van de diagnose lipoedeem vaak vermoeilijkt. Vaak wordt er niet gezien dat lipoedeem het probleem is en worden patiënten bestempeld als ‘te zwaar’. De enige ‘oplossing’ bij lipoedeem is een vorm van liposuctie. Hierbij worden de vetcellen verwijderd en dus wordt de onregelmatige zwelling voorkomen. De aanleg voor lipoedeem blijft echter aanwezig.

Experts in huidverbetering

Gecertificeerde huidtherapeut
Pigment specialist van Hoorn
Gespecialiseerd in cellulite behandeling
20 jaar ervaring
Contact opnemen
  • Wat kan er aan worden gedaan?

Als lipoedeem therapeut werken werken wij bij SanaDerm met het Endermologieapparaat. Endermologie is een mechanische bindweefselmassage. Deze zetten wij veel in bij cellulite en huidverslapping(verslapping van het bindweefsel), maar het kan ook veel verlichting geven bij lipoedeem. Bij lipoedeem zitten er veel verklevingen in het weefsel, deze kunnen doormiddel van de bindweefselmassage worden verminderd. Dit geeft vaak verlichting van de drukpijn in het weefsel. Ook heeft endermologie een positieve invloed op het afvoersysteem van ons lichaam. Hierdoor wordt verminderde afvoer van afvalstoffen tegengegaan. Dit geeft weer een positief effect aan verschillende metabolisme processen in de huid. De benen (en eventueel armen) voelen minder zwaar en vermoeid. Hierdoor kunnen veel patiënten met lipoedeem beter bewegen en dit leid weer tot een sterker en gezonder lichaam. Als laatste zorgt het voor een betere doorbloeding, dit verminderd klachten zoals koude voeten (en handen) en heeft een positieve invloed op de huidkwaliteit. Zo hopen wij uw kwaliteit van leven te verbeteren!

  • Intake Lipoedeem behandeling

Heeft u lipoedeem en wilt u weten wat LPG Endermologie eventueel voor u kan betekenen? U kunt bij ons een intake Endermologie behandeling boeken. Onze huidtherapeut kan u vertellen wat de eventuele mogelijkheden voor u zijn. Voor Endermologie geldt dat er altijd meerdere behandelingen nodig zijn om een bepaald resultaat te behalen. Afhankelijk van de klachten, locaties en natuurlijk wat u zelf wilt bereiken wordt er gekeken naar de lengte van de behandelingen.

  • Vergoeding Lipoedeem behandeling

Oedeemtherapie kan (deels) vergoed worden door uw verzekering. Dit is wel afhankelijk van uw verzekering en verwijzing. Tijdens een intakegesprek kan dit met u worden besproken.

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op voor al jouw vragen of vul het onderstaande contact formulier in.