Microneedling

Wat is microneedling?
Microneedling kent veel verschillende namen. Met termen als Dermapen behandeling of mesotherapie wordt vaak dezelfde behandeling bedoeld.
Bij Microneedling worden er met behulp van een speciale pen met miniscule naaldjes microscopisch kleine gaatjes in de huid gemaakt. Hierdoor wordt het wondgenezingsproces van de huid aangezet. Bij dit wondgenezingsproces wordt collageen aangemaakt. Dit versterkt en herstelt de huid.

In eerste instantie wordt Microneedling ingezet om de collageen aanmaak van de huid te stimuleren. Ons bindweefsel is opgebouwd uit collageenvezels, collageen zorgt ervoor dat de huid sterk en stevig is. Helaas wordt collageen naarmate we ouder worden steeds minder snel aangemaakt en steeds sneller afgebroken. De aanmaak van collageen zorgt niet alleen voor een anti-aging effect, maar daarnaast ook voor een sterke huid. Hierdoor kan Microneedling dus ook worden ingezet bij huidproblemen waarbij de huid verzwakt is.
Naast dat de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd, wordt er tijdens het needlen hyaluronzuur de huid mee ingeprikt. Hyaluronzuur is onze belangrijkste vochtbindende factor in de huid, het kan tot wel duizend keer zijn eigen gewicht aan vocht aan zich binden. Hyaluronzuur zorgt dus voor hydratatie van de huid en geeft een vullend effect onder de huid. Daarnaast speelt hyaluronzuur een rol bij het voorkomen van litteken weefsel en bij de communicatie tussen cellen in de huid.

Het laatste onderdeel tijdens onze microneedling behandeling is het inbrengen van hoog geconcentreerde steriele werkstoffen. Doordat er kleine gaatjes in de huid zitten kunnen werkstoffen diep in de huid komen, waar ze kunnen worden opgenomen door de gezonde cellen. Afhankelijk van wat de huid nodig heeft zal er een keuze gemaakt worden voor de werkstoffen.

Experts in huidverbetering

Gecertificeerde huidtherapeut
Pigment specialist van Hoorn
Gespecialiseerd in cellulite behandelingen
21 jaar ervaring
Contact opnemen

Multineedle
Bij SanaDerm werken wij met de fusion pen voor microneedling behandelingen. In deze pen kunnen verschillende type naaldcartridges geplaatst worden. In de basis wordt er gewerkt met een zogeheten multineedle cartridge. Deze bevat in ons geval 9 miniscule naaldjes die in een rondje naast elkaar geplaatst zijn. De multineedle wordt gebruikt voor zowel lichaam als gezicht. Het kan worden gebruikt voor grote oppervlakten en is bedoeld voor algehele structuurverbetering.

Mononeedle
Daarnaast heeft fusion ook een zogenaamde mononeedle. Dit is 1 enkele naald. De mononeedle kan worden ingezet op specifieke lijntjes een extra boost te geven tijdens een microneedling behandeling. Daarnaast wordt de mononeedle ook gebruikt voor de perfect lip behandeling. Klik hier om meer te lezen over de perfect lip behandeling 

Behandelingen

Microneedling en Acne(littekens)
Acne is een aandoening waar veel mensen, met name in hun jeugd, last van hebben. Vaak verdwijnen de jeugdpuistjes, maar blijft men met littekens of een restacne zitten. Microneedling kan een oplossing zijn voor deze huid. Tijdens de behandeling richten we ons op het verminderen van littekens en structuurverbetering. Een grove huidstructuur zorgt vaak voor ophopingen van talg in de huid. Door de structuur van de huid te verbeteren kan dit ook een verbetering geven in de ophoping van talg. Doordat littekens verminderd worden kan de huid een mooier uiterlijk krijgen. Ook kunnen er werkstoffen gebruikt worden die zich richten op de talgproductie als deze nog verhoogd is.

Microneedling en Couperose/Rosacea
Couperose en Rosacea zijn huidaandoeningen waarbij we veel roodheid van de huid zien. De huidbarrière functie is vaak verstoort. De huid reageert snel op omgevingsinvloeden zoals temperatuurwisselingen, kruidig eten, sporten, zon etc. Met Microneedling kan de gezonde huidlaag versterkt worden. Hierdoor zal de barrière functie van de huid verbeterd worden en daarnaast kan de roodheid minder opvallen doordat de dikkere huidlaag de vaatjes camoufleert. Er kan gewerkt worden met speciale werkstoffen die zich richten op het verminderen van een ontstekingsreactie en zorgen voor een versterking van de huid.

Microneedling en Littekens
Littekens zijn er in verschillende vormen en maten. Het ontstaan van littekens kan veel verschillende oorzaken hebben. Littekenweefsel bevat, net als gewoon huidweefsel, collageen. Helaas is het collageen van littekens anders van structuur dan huidcollageen. Hierdoor verschilt het uiterlijk van een litteken van onze normale huid. Ook kan de kleur van littekens anders zijn dan die van onze normale huid. Bij het needlen van littekens komt er een stofje vrij dat littekencollageen afbreekt, aan de andere kant wordt door het aanzetten van het wondgenezingsproces ‘goed’ collageen gestimuleerd. Afhankelijk van de kleur, vorm en structuur zal het resultaat verschillen. Bij atrofische (ingevallen) littekens kan de huid dikker worden gemaakt, bij hypertrofische (verhoogde) littekens kan dit juist platter worden. Ook kan de rode/paarse kleur van littekens worden verbeterd indien deze aanwezig is. Voor littekens geldt in principe dat des te sneller er behandeld wordt des te beter. Toch kunnen ook ‘oude’ littekens nog sterke verbetering geven. Bij verkleving van littekens kan microneedling, eventueel in combinatie met littekenmassage, zorgen voor een verbetering hiervan.

Microneedling en Striae
Striae is een veel voorkomende aandoening die we vaak zien wanneer er een plotseling rek op de huid is geweest. Striae zien we vaak bij vrouwen ontstaan op borsten, benen en billen wanneer ze in de pubertijd komen en het lichaam verandert. Ook door zwangerschap zien we vaak striae op de buik ontstaan. Bij mannen zien we striae ook ontstaan door een enorme groeispurt of bij het doen van veel krachttraining. Striae is een scheuring van het onderhuids bindweefsel. Hierdoor ontstaat er een soort littekenweefsel. Soms is striae nog wat paars/rood van kleur. Hoewel striae niet op te lossen is, kan de structuur en de kleur door middel van microneedling worden verbeterd. Net als bij littekens kan het litteken collageen worden afgebroken en kan er collageen met de juiste structuur worden aangemaakt. Tijdens het needlen van striae wordt er gebruik gemaakt van werkstoffen met groeifactoren die zich speciaal richten op de vorming van nieuwe cellen.

Microneedling en Huidveroudering
Huidveroudering komt bij iedereen voor. Veroudering ontstaat in de loop der jaren doordat collageen minder wordt aangemaakt en sneller wordt afgebroken. Hetzelfde geldt voor hyaluronzuur. Ook kan de huid in de loop der jaren zonschade opgelopen hebben, waardoor er bijvoorbeeld pigmentvlekken ontstaan. De verouderde huid heeft ten opzichte van een jonge huid vaak een verdikte dode huidcellen laag en een verminderde levende huidcellen laag. Door middel van microneedling kan de huid worden gestimuleerd om meer collageen aan te maken, wat zorgt voor versteviging. Daarnaast kunnen de verschillende werkstoffen en het hyaluronzuur ervoor zorgen dat de huid meer hydratatie, meer volume en een frisse gloed krijgt. Voor specifieke lijntjes is er ook een behandeling met de zogeheten mononeedle. Deze enkele naald kan opvallende lijntjes, zoals kraaienpootjes, voorhoofdslijnen, lijntjes rondom de mond en de zogeheten rokers lijntjes een extra aanzet geven, waardoor er een nog grotere verbetering ontstaat.

Microneedling en Hyperpigmentatie
Hyperpigmentatie kan verschillende oorzaken hebben, maar in de basis blijft het zo dat er bij hyperpigmentatie iets misgaat met de distributie van pigmentcellen. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld meer pigment wordt geproduceerd dan kan worden opgenomen door de huidlaag die daarboven ligt. Hyperpigmentatie blijft een lastige behandelindicatie, maar kan door microneedling zeker verbeterd worden. Microneedling zorgt ervoor dat werkzame stoffen goed in de huid kunnen worden opgenomen. Hierdoor kunnen specifieke werkstoffen die zich richten op verheldering van pigment diep in de huid komen. Daarnaast zorgt microneedling ervoor dat de keratinocyten (de cellen van de bovenste huidlaag), beter pigment kunnen opnemen. Ook gaan de keratinocyten onder invloed van microneedling stofjes vrijlaten die de pigmentcellen aansturen. Hierdoor ontstaat betere aansturing en daardoor minder snel ophoping van pigment. Als laatste wordt de huid sterker gemaakt, hierdoor is de huid beter beschermd tegen de zon. Een sterke huid zal minder snel reactie geven met de zon en daardoor komen er minder snel pigmentvlekken.

Hoe voelt het?
Microneedling is niet heel erg pijnlijk, maar kan wel als gevoelig worden ervaren. De multineedle voelt alsof de huid een beetje wordt geraspt en de mononeedle als krassen. Van microneedling heeft u na de behandeling weinig last. De huid is na de behandeling rood en voelt aan alsof u een schaafwond heeft. Na 4 tot 6 uur is de roodheid bij de multineedle meestal verdwenen (natuurlijk verschilt dit per persoon). Van de mononeedle is er meestal een paar dagen wat lichte krasjes te zien. In principe kunt u gewoon alles doen na de behandeling, wij adviseren echter wel een paar dagen niet te gaan zwemmen, sauna te bezoeken en op te passen met heet water. U mag geen vitamine A crèmes of hormonale crèmes gebruiken na de behandeling.

Vergoedingen
Afhankelijk van het doel en de kwaliteit van de huid kan er een behandelplan worden opgesteld door onze huidtherapeut. Microneedling kan het in principe het hele jaar door worden uitgevoerd en kan zowel in kuurverband als losstaande behandeling worden gedaan. In sommige gevallen kan er onder camouflagetherapie of acnetherapie (een deel van) de behandeling worden vergoed. Dit is afhankelijk van uw behandelindicatie.

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op voor al jouw vragen of vul het onderstaande contact formulier in.