Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Veel mensen hebben weleens last van vochtophoping in het lichaam, bijvoorbeeld ten gevolge van een blessure of ontsteking. Op de plek bij de aandoening ontstaat dan een zwelling. Helaas zijn er ook gevallen waarbij de zwelling niet komt door een blessure of ontsteking, maar omdat het lichaam abnormaal veel vocht vasthoudt. Dit noemen we ook wel oedeem. Het vasthouden van erg veel vocht kan zorgen voor een zwaar, gespannen of zelfs pijnlijk gevoel.

Oedeem is dus een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Deze vochtophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Een groot deel van de mensen met oedeem heeft last van vocht in de benen, maar de vochtophoping kan vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden. Van uw enkels tot uw gezicht. Extreme ophoping van vocht heeft vervelende gevolgen. Zo kan ernstige vochtophoping leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename, verslechterde functie van spieren en gewrichten of vergroot het de kans op een infectie. Sanaderm biedt verschillende vormen therapie gericht op het verminderen van vochtophoping. Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie gericht op het afvoeren van vocht.

De behandeling van oedeem

Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie. Hoe eerder de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans dat wij de klachten kunnen verminderen. Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te behandelen. Uiteraard is dit afhankelijk van de klacht en de vorm van oedeem.

Een aantal behandelmethoden zijn:

  • Voorlichting en advies: U leert over huidhygiëne en hoe om te gaan met oedeem.
  • Manuele drainage: Deze speciale massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem.
  • Ademhalingstechnieken: Ontspanning en een goede ademhaling hebben een positieve werking op de transport van vocht in het lichaam.
  • Compressie: Druk uitoefenen door middel van zwachtelen zorgt voor het behoud van het behandelresultaat.

Experts in huidverbetering

Gecertificeerde huidtherapeut
Pigment specialist van Hoorn
Gespecialiseerd in cellulite behandeling
20 jaar ervaring
Contact opnemen

De effecten van oedeemtherapie

Wat wij met onze behandelingen willen bereiken is zelfmanagement. Een juiste omgang met oedeem is bepalend voor het beloop ervan. De patiënt speelt daarom een essentiële rol in de behandeling. Wij leren u om te gaan met de aandoening, zodat deze minder effect heeft op uw dagelijks leven.

Belangrijke positieve effecten van de therapie zijn bijvoorbeeld:

  • Vermindering van de omvang van oedeem.
  • Pijnvermindering door spanningsafname van oedeem.
  • Functieverbetering van de spieren en gewrichten.
  • Afname van de infectiekans.

Wordt oedeemtherapie vergoed?

Oedeemtherapie valt onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of uw oedeembehandelingen worden vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe u verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij uw zorgverzekeraar.

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op voor al jouw vragen of vul het onderstaande contact formulier in.