Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Met oedeem wordt meestal zwelling in het lichaam door vocht bedoeld. In principe is dit zwelling van een bepaald lichaamsdeel, maar er kunnen zeker meerdere lichaamsdelen tegelijkertijd zijn aangedaan. Bij oedeem is er sprake van een ophoping aan vocht buiten de lymfevaten, dit komt doordat de aanvoer van vocht meer is dan de afvoer. Oedeem kan verschillende oorzaken hebben, zowel acute als chronische. Denk hierbij aan erfelijkheid, trauma, liposuctie en andere chirurgische ingrepen.

Een groot deel van de mensen met oedeem heeft last van vocht in de benen, maar de vochtophoping kan vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden. Van uw gezicht tot uw enkels. Extreme ophoping van vocht heeft vervelende gevolgen. Zo kan ernstige vochtophoping leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename, verslechterde functie van spieren en gewrichten of vergroot het de kans op een infectie. SanaDerm biedt verschillende vormen therapie gericht op het verminderen van vocht- en vetophopingen.

De behandeling van oedeem

Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie. Hoe eerder de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans dat wij de klachten kunnen verminderen. Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te behandelen. Uiteraard is dit afhankelijk van de klacht en de vorm van oedeem. Wat wij met onze behandelingen willen bereiken is het verminderen/behouden van de omvang van oedeem. Daarna is het doel om zelfmanagement te bevorderen. Een juiste omgang met oedeem is bepalend voor het beloop ervan. De patiënt speelt daarom een essentiële rol in de behandeling.

Een aantal behandelmethoden zijn:

  • Voorlichting en advies: U leert over huidhygiëne en hoe om te gaan met oedeem.
  • Manuele drainage: Deze massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem.
  • LPG Endermologie®: Stimuleert op mechanische en natuurlijke wijze cellen in de huid

Experts in huidverbetering

Gecertificeerde huidtherapeut
Pigment specialist van Hoorn
Gespecialiseerd in cellulite behandeling
20 jaar ervaring

LPG Endermologie®

De LPG Endermologie®-techniek is een niet-invasieve, niet-agressieve, aangename en veilige manier om verschillende indicaties, zowel cosmetisch als medisch aan te pakken. Voorbeelden van cosmetische indicaties zijn: cellulite (sinaasappelhuid), huidverslapping en rimpels. Voorbeelden van medische indicaties zijn: Lymfoedeem, Lipoedeem, littekens & brandwonden, oncologische nazorg, voor- en nabehandeling cosmetische chirurgie en (chronische) veneuze insufficiëntie.

LPG Endermologie® stimuleert op mechanische en natuurlijke wijze cellen in de huid waardoor er huidverbetering ontstaat. Daarnaast stimuleert het de bloed- en lymfecirculatie waardoor de toevoer van zuurstof en afvoer van afvalstoffen verbeterd wordt.

Door middel van een gemotoriseerde rol en klep combinatie met een aanzuiging wordt de vorming van collageen en elastine vezels gestimuleerd wat resulteert in een soepele, stevige en gladde huid.

Belangrijke positieve effecten van de therapie zijn bijvoorbeeld:

  • Vermindering van de omvang van oedeem.
  • Pijnvermindering door spanningsafname van oedeem.
  • Functieverbetering van de spieren en gewrichten.
  • Afname van de infectiekans.

Wordt oedeemtherapie vergoed?

Oedeemtherapie valt onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of uw oedeembehandelingen worden vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe u verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij uw zorgverzekeraar.

Contact opnemen

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op voor al jouw vragen of vul het onderstaande contact formulier in.