Oedeemtherapie

Lymfoedeem en lipoedeem

Wat is oedeem?
Met oedeem wordt meestal zwelling in het lichaam door vocht bedoeld. In principe is dit zwelling van een bepaald lichaamsdeel, maar er kunnen ook zeker meerdere lichaamsdelen tegelijkertijd zijn aangedaan. Bij oedeem is er sprake van een ophoping aan vocht buiten de lymfevaten, dit komt doordat de aanvoer van vocht meer is dan de afvoer. Oedeem kan verschillende oorzaken hebben, zowel acute als chronische.

Experts in huidverbetering

Gecertificeerde huidtherapeut
Pigment specialist van Hoorn
Gespecialiseerd in cellulite behandeling
20 jaar ervaring
Contact opnemen

Lymfoedeem
Lymfoedeem is een medische aandoening waarbij er een teveel aan lymfevocht in het lichaamsweefsel zit als gevolg van een verstoorde aan- en afvoer hiervan. Mensen ervaren hierdoor klachten zoals zwelling, een zwaar gevoel, pijn, maar ook komen huidinfecties en slechtere wondgenezing hierdoor voor. Lymfoedeem kunnen we onderscheiden in 2 hoofdgroepen, namelijk primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem.

Secundair lymfoedeem
Bij secundair lymfoedeem is er sprake van oedeemvorming na een bepaalde aanwijsbare oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld zijn na een operatie, tumorgroei, bestraling, trauma, beknelling, vaatproblemen of medicatiegebruik.

In veel gevallen komt lymfoedeem voor na de behandeling van kanker. Dit komt doordat er lymfeklieren zijn weggehaald of doordat deze door bestraling zijn beschadigd waardoor de functie van de klieren is verminderd.

Primair lymfoedeem
Bij primair lymfoedeem is er sprake van een aangeboren afwijking van het lymfevatenstelsel. Hierdoor wordt het lymfevocht verminderd afgevoerd. De klachten ontstaan meestal tussen het 18e en 35e levensjaar. Klachten zijn meestal niet erfelijk, maar genetische aanleg blijft wel bestaan.

Wat kan er aan worden gedaan?
Over het algemeen bestaat de behandeling van lymfoedeem uit Manuele Lymfedrainage (MLD). MLD is een soort massagetechniek waarbij de lymfeklieren worden gestimuleerd en waarbij het vocht een bepaalde kant op wordt gestuurd, zodat het lichaam dit kan afvoeren.

Experts in huidverbetering

Gecertificeerde huidtherapeut
Pigment specialist van Hoorn
Gespecialiseerd in cellulite behandeling
20 jaar ervaring
Contact opnemen

Wat is lipoedeem?
Een andere vorm van oedeem is lipoedeem. Lipoedeem kenmerkt zich door toename van onderhuids vetweefsel. Over het algemeen kunnen patiënten met lipoedeem hier zelf vrij weinig aan doen. Lipoedeem ontstaat meestal tijdens of na de pubertijd, maar na zwangerschappen wordt de aandoening vaak duidelijker of meer zichtbaar. De zwelling is altijd symmetrisch en dubbelzijdig. De zwelling wordt gezien aan de onderbenen, bovenbenen, heupen, dijen, binnenzijde van de knieën en soms de onderarmen. De hand- en voetruggen blijven altijd slank.

Bij lipoedeem kunnen we verschillende fases onderscheiden.
Fase 1: de huid is nog vlak, maar onderhuids zijn verklevingen te voelen ter grootte van piepschuim balletjes.
Fase 2: De verklevingen variëren nu van walnoot tot appelgrootte. De huid wordt vaak zichtbaar hobbelig.
Fase 3: Vanaf deze fase zijn er grotere en meerdere afwijkingen te zien.
Naast de afwijkingen wordt er ook vaak ingedeeld op locatie. Billen (fase 1), billen en bovenbenen (fase 2), billen en benen tot aan de enkels (fase 3), komen de armen daarbij zitten we in fase 4 en als vooral ook de onderbenen zijn aangedaan in fase 5.

Patiënten ervaren vaak zware en oncomfortabele benen, pijnklachten, pijn bij druk, koud gevoel in de benen en krijgen snel bloeduitstortingen (blauwe plekken). Zwelling en pijn wordt vaak erger als het warm weer wordt. Veel patiënten hebben in het beginstadium geen last van een overmatige hoeveelheid vocht, behalve dan bijvoorbeeld aan het eind van de dag bij warm weer. Echter kan in latere stadia het lymfestelsel worden aangedaan waardoor er naast de vetzwelling ook lymfoedeem ontstaat.

De oorzaak van lipoedeem is onbekend. Vaak is er een familiaire aanleg, dus waarschijnlijk is de aandoening genetisch bepaald. De aandoening komt in principe alleen bij vrouwen voor. Behandeling van lipoedeem is moeizaam. Zoveel mogelijk bewegen en gewichtstoename moet worden voorkomen. Echter heeft 50% van de patiënten met lipoedeem ook obesitas. Hierdoor wordt het stellen van de diagnose lipoedeem vaak vermoeilijkt. Vaak wordt er niet gezien dat lipoedeem het probleem is en worden patiënten bestempeld als ‘te zwaar’. De enige ‘oplossing’ bij lipoedeem is liposuctie. Hierbij worden de vetcellen verwijderd en dus wordt de onregelmatige zwelling voorkomen. De aanleg voor lipoedeem blijft echter aanwezig.

Experts in huidverbetering

Gecertificeerde huidtherapeut
Pigment specialist van Hoorn
Gespecialiseerd in cellulite behandeling
20 jaar ervaring
Contact opnemen

Wat kan er aan worden gedaan? 
Bij SanaDerm werken wij met het Endermologieapparaat. Endermologie is een mechanische bindweefselmassage. Deze zetten wij veel in bij cellulite en huidverslapping, maar het kan ook veel verlichting geven bij lipoedeem. Bij lipoedeem zitten er veel verklevingen in het weefsel, deze kunnen doormiddel van de bindweefselmassage worden verminderd. Dit geeft vaak verlichting van de drukpijn in het weefsel. Ook heeft endermologie een positieve invloed op het afvoersysteem van ons lichaam. Hierdoor wordt vocht beter afgevoerd, maar ook afvalstoffen gaan daardoor beter uit het lichaam. Dit geeft weer een positief effect aan verschillende metabolisme processen in de huid. De benen (en eventueel armen) voelen minder zwaar en vermoeid. Hierdoor kunnen veel patiënten met lipoedeem beter bewegen en dit leid weer tot een sterker en gezonder lichaam. Als laatste zorgt het voor een betere doorbloeding, dit verminderd klachten zoals koude voeten (en handen) en heeft een positieve invloed op de huidkwaliteit.

Intake en proefbehandeling
Heeft u lipoedeem en wilt u weten wat Endermologie eventueel voor u kan betekenen? U kunt bij ons een intake en proefbehandeling Endermologie boeken. Onze huidtherapeut kan u vertellen wat de eventuele mogelijkheden voor u zijn. Voor Endermologie geldt dat er altijd meerdere behandelingen nodig zijn om een bepaald resultaat te behalen. Afhankelijk van de klachten, locaties en natuurlijk wat u zelf wilt bereiken wordt er gekeken naar de lengte van de behandelingen.

Vergoeding
Oedeemtherapie kan (deels) vergoed worden door uw verzekering. Dit is wel afhankelijk van uw verzekering en verwijzing. Tijdens een intakegesprek kan dit met u worden besproken.

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op voor al jouw vragen of vul het onderstaande contact formulier in.