Pigment
Wat is pigment?
Het hebben van pigmentvlekken is een huidprobleem dat bij veel mensen voorkomt. We kunnen pigmentvlekken onderscheiden in 2 typen. In lichte vlekken en donkere vlekken. Lichte vlekken noemen we hypopigmentatie, donkere vlekken noemen we hyperpigmentatie.
Pigmentvlekken kunnen verschillende oorzaken hebben. Naast dat wij bij onze geboorte vaak al verschillende vlekken hebben (moedervlekken), kunnen pigmentvlekken ook ontstaan na schade van de huid. Zoals bij zonschade, schade van een wond of zelfs na een bepaalde behandeling. Ook medicatie en hormonen kunnen invloed hebben op de pigmenthuishouding van de huid. Dit zijn veel voorkomende pigmentaandoeningen:
Neavi Naevocellularis (moedervlekken)
Neavi Naevocellularis zijn de welbekende moedervlekken. Moedervlekken hebben we in veel verschillende vormen. Deze neavi zijn goedaardige ophopingen van zogeheten neavuscellen. Dit zijn veranderde pigmentcellen (melanocyten). Moedervlekken kunnen ook verschillen in welke huidlaag ze zich bevinden. Als kind hebben de meesten wel een aantal moedervlekken. In de pubertijd kan het aantal toenemen en wordt het maximum bereikt voor het 30e levensjaar. Ze kunnen ook weer verdwijnen naarmate we ouder worden.
Ephelides (sproeten)
Ephelides worden ook wel sproeten genoemd. Het zijn gepigmenteerde vlekjes die in de eerste levensjaren ontstaan, vooral bij kinderen met rood of blond haar. De bruine kleur ontstaan door een vermeerdering van de hoeveelheid pigment(melanine) in de pigmentcellen (melanocyten). Sproetjes zijn vaak erfelijk. Ze ontstaan op een aan zon blootgestelde huid en met name in het gezicht, de buitenkant van de armen en op het bovenste deel van de romp. Sproetjes worden nooit kwaadaardig, maar mensen met sproeten hebben wel een verhoogd risico op het ontwikkelen van een melanoom.
Lentigo Simplex
Lentigo worden vaak verward met moedervlekken. Qua uiterlijk lijken ze ook veel op elkaar. Lentigo zijn bruine of zwarte vlekjes die overal op de huid kunnen voorkomen. Het aantal neemt toe vanaf de kinderleeftijd. Lentigines worden niet groter of donkerder van zonlicht. Ze veranderen als ze eenmaal ‘uitgegroeid’ zijn niet meer, maar ze kunnen vanaf het ontstaan wel een aantal maanden of zelfs jaren groeien.
Lentigo Solaris
Lentigo Solaris zijn vlekjes die ontstaan door blootstelling aan uv-straling. Het aantal neemt vaak naarmate de leeftijd vordert toe. Ook zonnebanken en PUVA therapie kunnen lentigo veroorzaken.
Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH)
Post inflammatoire hyperpigmentatie (afgekort PIH) is een toename van pigment doordat de huid beschadigd is geraakt. Dit kan dus voorkomen na een ontsteking of wond, maar ook na een bepaalde behandeling kan dit ontstaan. Zeker wanneer er na behandelingen zoals peelings geen correcte zonbescherming wordt gebruikt. PIH is altijd goedaardig en verdwijnt vaak vanzelf weer. In sommige gevallen kunnen mensen het wel als cosmetisch storend ervaren en kunnen er behandelingen worden uitgevoerd op de PIH te verminderen.
Melasma/Chloasma (zwangerschapsmasker)
Melasma is een veelvoorkomende pigmentaandoening. De vlekken zijn een gevolg van toename van het melanine (pigment). De vlekken worden donkerder door zwangerschap, orale anticonceptie en zonlicht. Hierdoor wordt het ook vaak zwangerschapsmasker genoemd.
Contact opnemen
Neem gerust contact met ons op voor al jouw vragen of vul het onderstaande contact formulier in.
Wat kan er aan worden gedaan?
In maart 2018 is er in Nederland een nieuwe behandelmethode gelanceerd. Bij SanaDerm zijn wij één van de eerste in Nederland geweest die met deze lijn zijn gaan werken. De MeLine is een behandelmethode die geschikt is voor alle soorten hyperpigmentatie, onafhankelijk van hoe deze is ontstaan. De behandelmethode is ook speciaal ontworpen voor zowel de blanke als de gekleurde huid, hierdoor zijn (bijna) alle huidtypen te behandelen. De MeLine behandeling is geschikt voor in het gezicht en voor op het lichaam.
De MeLine is een behandellijn waarbij er wordt gewerkt met verschillende zuren en hoog geconcentreerde werkstoffen. De combinatie van deze stoffen zorgt ervoor dat pigment minder wordt aangemaakt. Dit komt omdat het tyrosinase enzym (wat het lichaam aanzet tot de aanmaak van pigment) wordt vernietigd, daarnaast wordt de hoeveelheid pigment in de kyratinocyten (één van de soorten cellen in ons lichaam) afgebouwd, de groei van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd en de afstoot van gepigmenteerde cellen wordt versneld. Dit alles zorgt ervoor dat pigment wordt verhelderd en pigmentvlekken worden verminderd.
Naast dat de MeLine zeer sterk is in de behandeling van oppervlakkig pigment is het bijzondere van deze behandeling dat ook dieper gelegen pigment verbeterd kan worden. Door de behandeling te combineren met de techniek van microneedling kunnen pigmentcellen die dieper in de huid liggen ook worden verhelderd.
Spots
In sommige gevallen is er sprake van 1 of een aantal ‘losse’ vlekjes. Wanneer dit het geval is, kan er worden gekozen voor een spot behandeling. Bij deze behandeling worden de losse vlekjes apart aangestipt en vervolgens wordt er in de dagen daarna een speciale crème gebruikt. De spot behandeling kan dus specifieke plekjes verminderen. Indien de plekjes nog niet geheel weg zijn kan er na ongeveer 4 weken opnieuw een spot behandeling worden gedaan. De spot behandeling kan naast het gezicht ook mooi worden toegepast op andere locaties, zoals bijvoorbeeld vlekjes op de handen.
pHformula
Naast de MeLine werken wij ook met pHformula. pHformula heeft een speciale lijn tegen pigment ontwikkeld. De zogeheten resurfacing behandelingen werken van binnen naar buiten om pigmentophopingen te verminderen en celvernieuwing te stimuleren. De resurfacing behandelingen worden in principe in kuurverband gedaan en ondersteund met producten voor thuis.
Dark circles
De ogen zijn natuurlijk altijd een gevoelig gebied. Er zijn veel behandelingen en producten die worden afgeraden om rondom de ogen te gebruiken. Pigment rondom de ogen komt echter wel vaak voor en kan een vermoeid uiterlijk geven. Bij de MeLine is een speciale behandeling ontwikkeld om toe te passen rondom de ogen om op deze manier het pigment te verminderen.
Microneedling
In sommige gevallen kan microneedling helpen bij de verheldering van pigment. Door middel van microneedling kunnen verhelderende werkstoffen diep in de huid te kunnen krijgen waardoor donkere verkleuringen verminderd kunnen worden. Klik hier om meer te lezen over microneedling
Vergoeding
Als u wilt weten of wij uw pigmentproblemen kunnen behandelen en welke behandeling daarvoor het meest geschikt is kunt u een gratis en vrijblijvend intakegesprek inplannen bij onze huidtherapeut. Eventueel is er (deels) vergoeding mogelijk vanuit uw aanvullende verzekering onder camouflagetherapie.