Oedeemtherapie

Wat is oedeem? Oedeem therapie

Oedeem betekent vochtophoping. Wanneer iemand last heeft van oedeem is dit zichtbaar als zwelling op bepaalde plekken in lichaam. Deze zwelling kan door verschillende oorzaken ontstaan. In kleine mate kennen we de vochtophopingen van wanneer we bijvoorbeeld een wondje hebben, een insectenbeet of wanneer we ons hard hebben gestoten.
In ernstigere vormen kunnen mensen last krijgen van zwelling in de benen of armen, zoals na een operatie waarbij de lymfeklieren zijn verwijderd of wanneer er schade is aan het lymfevatenstelsel, we spreken dan van lymfoedeem.  Ook bij hart- en vaataandoeningen kan oedeem ontstaan.

Oedeem is altijd een symptoom van een onderliggende oorzaak. Het is daarom belangrijk om uit te zoeken waar het oedeem vandaan komt.

Behandelen van oedeem – Oedeem therapie

Door middel van onder andere lymfedrainage kan oedeem verbeterd worden. Lymfevaatjes werken normaal gesproken doormiddel van een ‘pompende’ beweging waardoor het vocht wordt voortgestuwd. De klepjes in de vaten voorkomen dat het vocht terugstroomt. Dit is vergelijkbaar met hoe het bloedvatenstelsel werkt.
Bij lymfedrainage wordt doormiddel van speciale handgrepen (of eventueel met een apparaat) deze pompende beweging gestimuleerd. Hierdoor kan het vocht beter worden afgevoerd. Ook worden de lymfeknopen gemasseerd of zo te zorgen voor extra “aanzuiging” van vocht. Op deze manier kan overtollig vocht worden afgevoerd.

Behandeling bij SanaDerm – Oedeem therapie

Afhankelijk van het gebied en probleem kunt u door onze huidtherapeut voor oedeem worden behandeld om klachten te verminderen. Zij kan manuele lymfedrainage of door middel van endermologie drainerende behandelingen geven om zo zwelling te verlichten en eventuele pijnklachten en/of vermoeide armen of benen te verminderen. In principe kan in elk deel van het lichaam oedeem optreden en is ook (bijna) elk lichaamsdeel te behandelen. Tijdens een intakegesprek zal de huidtherapeut het gebied bekijken en een passend behandelplan opstellen.

Oedeem therapie

Behandelindicaties voor oedeemtherapie:

  • Lymfoedeem in armen en/of benen
  • Oedeem/zwelling na operaties (zoals buikwandcorrectie, liposuctie, carpale tunnel e.d.)
  • Oedeem/zwelling in het gezicht en rondom de ogen
  • Vermoeide en/of zware armen en/of benen
Contact opnemen

Experts in huidverbetering

Gecertificeerde huidtherapeut
Pigment specialist van Hoorn
Gespecialiseerd in cellulite behandeling
20 jaar ervaring